Sist publisert: 27/11 2018
Det er ni bransjer som får videreført forskrifter om allmenngjorte tariffavtaler:
- Byggfag
- Renhold
- Overnatting, servering og catering
- Skips- og verftsindustrien
- Jordbruk og gartnerier
- Fiskeindustribedrifter
- Elektrofag
- Godstransport på vei
- Persontransport med turbil
Nye minstelønnssatser
Lønnssatsene i alle allmenngjøringsforskriftene er endret. De nye satsene finner du på Arbeidstilsynets temaside om minstelønn fra 30. november:
Minstelønn
Allmenngjøring av tariffavtaler
Tariffnemnda kan bestemme at en landsomfattende tariffavtale gjelder for alle virksomheter i en bransje. Dette gjør de ved å vedta såkalte allmenngjøringsforskrifter. I praksis betyr dette at det blir innført minstelønn i disse bransjene.
Nye regler for dekning av reiseutgifter
Allmenngjøringsforskriftene i skips- og verftsindustrien, renhold, byggfag og elektrofag har bestemmelser om at arbeidsgiver skal dekke utgifter til reise, kost og losji. Fra 1. desember 2018 er det ikke lenger krav om at arbeidsgiver skal dekke utgifter for reise mellom arbeidstakers hjemland og Norge. Likevel vil plikten til å dekke utgifter til reise, kost og losji fremdeles gjelde for reiser innad i Norge.
Skips- og verftsindustrien: Endringer i regler for reise, kost og losji
I allmenngjøringsforskriften for skips- og verftsindustrien er det endringer i reglene om dekning av utgifter til reise, kost og losji. Fra 1. desember 2018 inntrer plikten til å dekke utgifter til reise, kost og losji først når arbeidstakere blir sendt på oppdrag utenfor bedriften eller det faste overnattingsstedet.
Reglene om dekning av utgifter til reise, kost og losji skal også gjelde for arbeidstakere som er ansatt på såkalte reisebetingelser – det vil si tilfeller der arbeidsavtalen forutsetter at arbeidstakerne skal arbeide på forskjellige steder eller arbeidsplasser i arbeidsforholdet. Plikten til å dekke utgifter til reise, kost og losji inntrer når arbeidsoppdraget krever overnatting.
Renhold: Avklaring av hvem forskriften gjelder for
Den nye allmenngjøringsforskriften for renhold gjelder ikke for virksomheter som er bundet av andre tariffavtaler som er inngått med en fagforening med innstillingsrett. Forskriften gjelder heller ikke for virksomheter som er bundet av Renholdsoverenskomsten.
For virksomheter som er bundet av andre tariffavtaler eller Renholdsoverenskomsten, er det partene selv som håndterer spørsmål om lønn.
Tariffnemndas avklaring innebærer også at forskrift om informasjons- og påseplikt og innsynsrett ikke gjelder for tariffbundne virksomheter.
Renhold: Reise mellom oppdrag ikke avklart
Tariffnemnda har ikke gitt en avklaring på spørsmålet om reisetid mellom ulike renholdsoppdrag skal lønnes som arbeidstid etter allmenngjøringsforskriften. Som hovedregel skal arbeidstid regnes slik arbeidsmiljøloven § 10-1 definerer arbeidstid. Dette gjelder uavhengig av om reisetiden skjer mellom samme eller ulike oppdragsgivere.
Arbeidstilsynet fører tilsyn med allmenngjøringsforskriftene og kan gi pålegg om betaling av minstelønn for arbeidstakernes faktiske arbeidstid. Dette inkluderer også reisetid mellom oppdrag.
Renhold: Utleie
Allmenngjøringsforskriften for renhold gjelder også for bemanningsselskaper som leier ut renholdere. Den gjelder ikke dersom bemanningsforetaket er omfattet av en tariffavtale som er inngått med fagforening med innstillingsrett.
Her er de nye forskriftene
Her finner du allmenngjøringsforskriftene som trer i kraft 1. desember 2018:
Godstransport på vei
Persontransport med turbil
Fiskeindustribedrifter
Overnattings-, serverings- og cateringvirksomheter
Jordbruk og gartneri
Skips- og verftsindustrien
Renholdsbedrifter
Elektrofag
Byggfag